windows0002 VS linux0002

Den evigvarende diskusjonen på om Windows er bedre eller dårligere enn Linux er igjen aktuell. Windows bruker stuper skriver VG på sine sider. Media har selvsagt en tendens til å overdrive en del, for andelen linux pcer denne artikkelen henviser til er 1.02% Videre viser tall at andelen Windows pcer har sunket fra 91% til ca 80%, og det betyr at Apple har resten.

Jeg har alltid vært en Windows person, men siden jeg har mer enn normal interesse for data, har jeg selvsagt prøvd så og si alle Linux distroer der ute. Jeg må innrømme at noen (som f.eks Linux Mint) er veldige fine og ser veldig bra ut. Men det er helt til jeg skal begynne å installere noen programmer som ikke følger med, eller gjøre andre ting enn de standard tingene som den er beregnet for. Da er det som å gå tilbake i tid, til 80 og 90 tallet da vi satt med DOS.

MS DOS tiden er heldigvis forbi for min del, og det frister ikke å gå tilbake. Og det er akkurat det man gjør når man velger Linux i dag. Greit at de har brukergrensesnitt med skrivebord etc, og kommer med mange programmer og drivere ferdig installert. Men du kommer nok neste garantert ut for å måtte installere noe som ikke fulgte med. Og da starter problemene.

Jeg anbefaler alle som er vant til å bruke Windows til å fortsette å bruke Windows, om de ikke er over gjennomsnittet gode på data, og virkelig ønsker å skape litt hodebry for seg selv. Jeg påstår ikke at Windows er perfekt, men enkelt er det stort sett. Så blir det spennende å se om trenden til Microsoft fortsetter å falle. Men Linux kan ikke akkurat skryte av at de har en veldig stor andel med sine 1.02%.

37 svar på “Windows vs Linux – ikke et reelt valg!”
 1. paulottar sier:

  Når det gjelder tilleggsprogrammer, så har distroer som feks ubuntu veldig gode pakkehåndterer. Har du åpnet synaptic?
  Man trenger ikke kommandolinjen for å installere de programmene som er mest populære.

 2. Ubuntu sier:

  Hmm.. det er ikke linux sin feil at du er ubrukelig på PC.
  Jeg har brukt ubuntu, kubuntu, og mint de siste 5 årene. jeg har bare en gang vært i «DOS» som du sier.
  Innstallere programmer gjør du meget enkelt og kjapt fra pakkebrønnen. Du innstallerer bare fra den, det er ikke noe mer fuzz en det.. Det er faktisk så enkelt at selv DU burde klare det..

 3. Pål sier:

  Hva med å snakke om andre alternativer, Amiga OS er også i utvikling. På tide at dette også kommer frem i media nå.

 4. sippop sier:

  apt-get install

  …hvis du ikke liker «MS-DOS», så finnes det en fin søkbar applikasjon der du finner det meste av software som installerer applikasjonen og avhengigheter med noen museklikk.

  Ellers så skjønner jeg ikke hva du mener med «gjøre andre ting en standard tingene som den er beregnet for». Hva er ikke standard ting? Lese mail? Surfe? Legge inn status på facebook?

  Jeg syns dine konklusjoner er litt «sooo 90’ish» lissom.

 5. sippop sier:

  btw: skal være «appikasjon» etter apt-get install (borte i formatering!)

  Og det er ubuntu jeg snakker om.

 6. Erlend sier:

  Det er utvilsomt mye enklere å installere programmer i de mest brukervennlige Linux-distroene enn det er i Windows. Tilbake i tid til 80/90-tallet og DOS sier du? Det kommer her tydelig fram at du ikke kan ha prøvd Linux spesielt mye. I for eksempel distroen Ubuntu, som nok er den mest populære distroen i dag, trenger du overhodet ikke besøke terminalen som du sikter til. Du kan bare trykke på «Add/Remove programs» i menyen oppe til venstre. Der inne får du opp en meny som både lar deg søke etter konkrete programmer eller sortere programmer etter kategorier. Når du har funnet programmet du skal ha kan du bare trykke på det, så blir det installert helt automatisk. På Windows må du derimot søke etter programmet du skal ha i for eksempel Google. Deretter finne hjemmesiden til programmet, laste ned, installere selv ved å trykke neste mange ganger osv. Noe som utvilsomt er mye vanskeligere for en uerfaren bruker enn Ubuntus løsning. Det blir dessuten enda verre i Windows hvis du ikke vet hva programmet du er ute etter heter. I Ubuntu kan du jo som nevnt sortere programmene etter kategorier. Det hører også med at når du installerer programmer i for eksempel Ubuntu vil operativsystemet selv sørge for å oppdatere programmene du har installert på lik linje med vanlige OS-oppdateringer. I Windows må du som regel selv besøke programmets hjemmeside og laste ned oppdatering manuelt. Hva er så vanskeligst? Jo, utvilsomt Windows-måten.

  Vi kan her også dra inn ting som at uerfarne brukere som er ute etter for eksempel et brenneprogram lett kan laste ned virus/spionvare i Windows. I Linux er dette problemet ikke eksisterende.

 7. bare meg sier:

  Nesten alle Linux-distroer i dag har en egen funksjon som søker opp og installerer programmer for deg. Det fungerer litt som en app-store, og er altså mye enklere enn å installere programmer i windows. Du trenger ikke lenger laste ned selv fra internet, eller styre med vanskelige kommandoer.

  Hvis du savner windows brukergrensesnittet, velg en linux distro med KDE 4 ( kubuntu eller mandriva) 🙂

  For de fleste som velger å gå bort fra Windows er det enklere å velge Linux enn Mac OSX 🙂

 8. j b sier:

  Går du til kilden for VG-artikkelen ser du at det er helt feil at Windows har sunket til «litt under 80 prosent» – den ligger på 87,9%. Og det er slett ikke noen drastisk endring nå – det er en endring på 2,4 promille fra forrige måling. Hvis DET er et «stup», da kunne man vel også skrevet «Windows til himmels» i februar, siden målingen da gikk OPP med 2,1 promille for Windows…

  Fra et datateknisk synspunkt kan jeg argumentere både for og imot Windows (og de fleste argumentene for er knyttet til ting som har blitt sterkt tonet ned de siste årene: Jeg LIKTE ideen med hendelsesorientert programmering!). Men når du koker alt sammen ned til essensen står du igjen med at folk bruker ikke OS’er – de bruker programvare. Applikasjoner. Og hva har du å velge mellom? Ti tusen leverandører av en zillion programmer som forutsetter Windows i bunnen, eller ETT kontorstøtte-system. EN webserver, ETT databasesystem (til nød to), EN billededitor… og praktisk talt ingen videoredigering, ingen skikkelig lyd-editor, ingen slektsforskning, ingen kvalitets-OCR… på friprog-markedet for Linux.

  Det er helt riktig at Pinnacle Studio for videoredigering koster en snau tusenlapp. Office Home/Student edition noe i samme gate. WaveLab for lydredigering og OmniPage OCR noe lignende. Det er faktisk helt greit for meg! Jeg får tak i skikkelige verktøy. Trenger ikke unnskylde verktøyet med at «det er jo gratis».

  En snekker kan kjøpe billig Kina-verktøy som holder i ei uke, men i det lange løp er han bedre tjent med å bruke skikkelige ting, laget av profesjonelle produsenter, for profesjonelle brukere. Sant nok har jeg aldri sett noen svakheter ved kinesiske skrustikker – enkelte grove ting holder. Slik er det i friprog-verdenen også: Det finnes noen robuste, solide (men ofte utrolig inelegante, akkurat som Kina-ting!) verktøy. Du skal ha spesielle krav om du ikke klarer deg med Apache som webtjener (men konfigurering av den er så 70-talls at du kan få mark…)

  Jeg slutter meg til det du sier: Linux (og med den en god del programvare, spesielt på server-siden) kan være en solid arbeidshest på datasenteret. Men for vanlig, ikke-tekniske brukere? Nei.

  (Forøvrig, når det gjelder Linux på 1,02%: Legg merke til hva man har målt – aksesser til en drøss ulike søkemaskiner. Den typiske Linux-server er ALDRI ute på verken Google eller Yahoo for å finne svar på ting! Vi kan ikke ta for gitt at aksesser til søkemaskiner er noe godt mål på verken antall maskiner, regnekraft eller viktighet. Det er et betydelig antall Linux-maskiner som overhodet ikke synes i denne undersøkelsen.)

 9. Jeg bruker Ubuntu Linux. Jeg skjønner ikke hva du snakker om.

  De fleste programmene som jeg må installere på Windows, som kontorpakke, bildebehandlingsprogram, CD- og DVD-brenneprogramvare, en skikkelig nettleser og mulighet til å spille av musikk og filmer, er på plass når systemet er installert. nVidias drivere for skjermkortet mitt installeres ved et museklikk.

  Og joda, jeg installerer ofte ting som ikke fulgte med grunninstallasjonen, også. Dette installerer jeg ved å velge «System -> Brukervalg -> Synaptics pakkehåndterer», og blar meg fram til eller søker etter programmet – som deretter lastes ned, pakkes ut og installeres for meg helt automatisk.

  Og hvis du med ditt snakk om «MS-DOS-tiden» tenker på det at Linux faktisk har et fungerende CLI i motsetning til hva Windows har hatt for vane, så ser jeg ikke helt argumentet ditt; til og med Microsoft reklamerer jo med en stadig bedre kommandolinje. Den er stort sett ikke nødvendig i noen av operativsystemene, men er et effektivt verktøy for erfarne brukere – på begge plattformene.

  Det «vanskeligste» jeg har gjort i Linux, er å installere Spotify. Det står en fremgangsmåte her: http://www.spotify.com/en/help/faq/wine/ Og nei, du trenger ikke å bruke kommandolinjen til dette heller, det er bare så mye enklere å forklare det på den måten.

  Så, programinstallasjon er nok ikke den fremste grunnen til å velge bort Linux, imnsho!

 10. DOS? En bruker som regel ikke, eller veldig sjeldent, terminalen når en installerer programvare. Se https://help.ubuntu.com/community/InstallingSoftware eller https://help.ubuntu.com/9.04/add-applications/C/index.html

  Synes det høres merkelig ut at en som har «forsøkt så og si alle Linux-distroer» og har en «mer enn normal interesse for data» ikke har funnet ut av dette.

 11. Hallvard Paulsen sier:

  I MS-DOS tiden ble programmene levert på hauger med Floppy-disker som ofte fikk feil etterhvert som man hadde (re) installert noen ganger. De fleste Linux-distribusjoner lar deg installere direkte fra nettet ved hjelp av et grafisk brukergrensesnitt (eller ved å gi en kommando). Beklager, men jeg er ikke i stand til å se den store likheten her.

  Forøvrig går ikke tallene i VG’s oppslag i hop. Det står at Windows har en andel på under 80%, Apple har 10, og linux 1,05.

  Tipper det skulle vært 10,5.

 12. Dag sier:

  «Jeg har alltid vært en Windows person, men siden jeg har mer enn normal interesse for data, har jeg selvsagt prøvd så og si alle Linux distroer der ute.»

  Nei, det har du ikke og det synes lang vei. Hadde du visst hva du hadde snakket om, hadde du visst at det i praksis er umulig å prøve «så og si alle» distroer. Og å ha en «mer enn normal interesse for data» skulle på ingen måte tilsi at du «selvsagt» har prøvd dem.

  «Men det er helt til jeg skal begynne å installere noen programmer som ikke følger med, eller gjøre andre ting enn de standard tingene som den er beregnet for. Da er det som å gå tilbake i tid, til 80 og 90 tallet da vi satt med DOS.»

  Du vet ikke hva du snakker om, barn. Distroer med pakkesystemer gjør det betydelig enklere å installere «det som ikke følger med» enn det er i f.eks. Windows. Men det mest fanatisk gale og hensynsløse du skriver her er MS-DOS-parallellen. Hadde du orket å satt deg ned og forstått at den virkelige situasjonen er en annen enn den du allerede har bestemt deg for, hadde du råtnet i skam akkurat nå. Snakk med kompetente UNIX-brukere, les noen bøker (det finnes vel noen hundre bøker på dette området), og se den enormt kraftige strukturen denne «MS DOS»-en har. Tro meg, aha-opplevelsene er endeløse, og det er ikke et fåtall med oppgaver som kan løses på en kjappere måte om man først orker å bry seg. Og det er det ingen krav om å orke, man må tross alt bruke litt tid før man forstår noe som helst. Men ikke kom og fortell resten av verden at det er unyttig eller utdatert bare fordi -du- ikke har brukt denne tiden.

  Det er forresten en grunn til at Microsoft nå endelig har sett mangelen for et like kraftig shell, og nettopp har gitt ut PowerShell 1.0. Dette tar utgangspunkt i UNIX-shell som bash, men får kritikk for å ikke gjøre alt like godt. Cygwin er et Windows-program som også tilbyr et slikt miljø for folk som trenger et kraftig shell. Har du sett alt dette, eller bare kjatrer du i vei? Det er nemlig plagsomt å se noen sammenligne det med MS DOS, når nettopp MS selv i år 2006 ga ut PowerShell for å tilby noe av den samme teknologien du ser på som utdatert. Kanskje den ikke er utdatert, kanskje du bare ikke skjønner den. Det har ingenting med DOS å gjøre, bortsett fra at det er en kommandolinje.

  «De standard tingene den er beregnet for». Hva betyr dette? Hvis du mener det er å benytte programvare som allerede er installert, tar du feil. Å gjøre «ikke-standard-ting»,

  Research først, inkompetent blog-innlegg etterpå. Ingenting er verre enn folk som ikke vet hva de snakker om, som prøver å overbevise andre folk som heller ikke vet hva de snakker om, som sannsynligvis dermed ikke er i stand til å se at du ikke vet hva du snakker om.

  At det ikke er et reelt valg for deg, er veldig lite interessant når du ikke har den minste forståelse for hvordan det virkelig fungerer. Så til alle som leste det opprinnelige innlegget: Ignorer det fullstendig, det er verdiløst.

 13. Lars R. Johnsen sier:

  Jeg er også noe over gjennomsnittet interessert i data, og begynte å bruke Linux ca 2003. Men jeg skjønner ikke helt hva du mener med «Men det er helt til jeg skal begynne å installere noen programmer som ikke følger med, eller gjøre andre ting enn de standard tingene som den er beregnet for. Da er det som å gå tilbake i tid, til 80 og 90 tallet da vi satt med DOS». Enhver distro med respekt for seg selv har egne repositories hvor du kan laste ned programmer for akkurat den distroen vha f.eks. synaptic. Tusenvis av gratis programvare som er minst like god som noe windows program.
  Jeg er fornøyd med Linux. Eneste gufne er mangelen på MSN messenger kompatible programmer – da tenker jeg på video og lyd.

 14. Dag sier:

  «Å gjøre «ikke-standard-ting», er vel bare avhengig av programvare.» skulle det stå.

 15. Jeg ser at jeg kom inn på ett følsomt tema…jeg har aldri brukt Linux på en av pcene jeg bruker til vanlig, men har virtuelle pcer kjørende med følgende Linux distroer for øyeblikket:
  CentOS-5.2
  debian-40r1
  DreamLinux_2.2
  kubuntu-kde4.0
  LinuxMint-6
  mandriva-linux-2008
  ubuntu-9.04

  Så noen Linux distroer har jeg da prøvd. Og greit nok du har pakkebrønnene, men her har jeg hatt problemer med å installere programmer, og synes ikke det er like lett som i Windows. Men det er kanskje erfaring som må til.
  Uansett tror jeg at folk som ikke har særlig peil på data, og som er vant til å bruke Windows bør fortsette med å bruke Windows. For de vil utvilsomt oppleve en del nye problemer ved å gå over til Linux.

 16. Simen sier:

  Nå skal de sies at Windowsbrukere som faller inn under kategorien du mener bør fortsette å bruke Windows har en del problemer med Windows. Problem nummer en som jeg er borti, ettersom jeg har venner og familie som ikke er redd for å ringe, er relatert til malware, virus, spyware etc.

 17. Johan sier:

  Jeg har kjørt Ubuntu i 4 år nå. Hva kan man si til det?
  – Ja, det hender en sjelden gang at jeg må skrive ting i terminalvindu, men hallo – ingen har vondt av å lære noe nytt.
  – Alt kan fikses lett med div. Ubuntuguider. Kopier og lim inn.
  – Alt jeg trenger av Windows programvare kjører fint i Wine.
  – Jeg spiller ikke på pc, men bruker ellers det meste.
  – Eneste problem jeg har er at streaming video svikter en sjelden gang pga manglende codeks.

  Så jeg har en pc som ikke bruker masse resurser og minne på antivirusprogrammer – kommer aldri til å gå tilbake til Windows igjen.

 18. Sant nok…her har du et godt poeng. Hadde jeg fått alle mine familiemedlemmer og venner over på Linux, som hadde alt de trengte installert fra før av, slik at de ikke trengte å installere noe nytt, eller endre noe som helst, så ville jeg fått mye mindre å gjøre. For virus, adware, spyware etc er årsaken til 98% av pcene jeg får henvendelser om.

  Men om Linux får 80% markedandel, tror jeg nok at vi hadde fått like mange virus, adware og spyware til Linux også, for nå gidder vel ingen å lage virus etc siden de har en så liten markedsandel.

 19. Kim sier:

  Jeg har brukt Linux de siste 4 årene og har ikke sett meg tilbake. Med _en_ linje i konsollen installerer jeg alle programmene jeg trenger. Take that Windows! Å sette opp en ny maskin med Windows er et mareritt. Selve installasjonen er ok, men etter det kommer timevist med neste – neste – lisens – neste installasjoner. Pain!

 20. Martin sier:

  Vi har gått over til Linux (Ubuntu) på jobben. Nå er alle PCene bortsett fra 2 (en server og en til regnskap) det eneste vi har med Windows.
  Vi har spart mye penger på dette. Tenk bare på hva Windows og office pakken koster når man skal ha en del lisenser.
  Enkelte ting har ikke gått like smertefritt. Vi bruker et økonomisystem fra Mamut som ikke går på Linux. Det er stor fare for at det blir byttet ut. Vi hadde mange lisenser på dette, og det kostet. Nå har vi kun en igjen…
  De som jobbet med Photoshop har slitt litt i overgangen til Gimp men det begynner å gå seg til. De har tross alt en del gamle innarbeidede rutiner med Photoshop. Men siden de er ganske enkle brukere har det gått ganske så greit.
  De har jo en PC de kan kjøre det på ennå, hvis det er noe spesielt de ikke får til i Gimp – eller de ikke vil sette seg inn i. Alle program lisensene sparer oss for store summer.
  Programmer som kun går på Windows blir kjørt via den ene serveren for øyeblikket.

  Problemer med virus er borte, og Ubuntu er enkelt for selv meget kunnskapsløse brukere. De får beskjed når noe nytt kommer, og så trykker de ja på at det skal lastes ned.
  Han som styrer med IT er en geek med peil – og han sier at han har mye mindre å gjøre nå enn før.

  Vi har også en avdeling som selger PCer og løsninger til andre firmaer. Der er vi oppe i snart 25% Ubuntu på det vi leverer. Det er utrolig mange som ikke skal gjøre noe annet enn å skrive litt e-post, surre litt på VG og skrive en side her og der. Kanskje sette opp en enkelt regneark til nød. Og ha en kalender de kan legge inn litt avtaler i osv.

  Skal man spille nye avanserte spill, bruke Mamut/Datax og andre program som er helt knyttet til Windows går det ikke. Photoshop kunne tjent penger på Linux. Folk ville fremdeles betalt for dette – selv om andelen brukere sikkert er for liten til at det vil lønne seg å porte programmet ennå. Men de må kanskje gjøre dette før det kommer enda flere brukere.

  Privat har jeg en netbook med Linux, en laptop med windows og en stasjonær maskin med Linux. Nå spiller jeg på konsoll, så det er ikke noe savn. Strategispill går på laptoppen også. Photoshop har jeg nesten faset ut med Gimp. Bruker en del tid på å lære nye funksjoner jeg kunne på fingrene i PS. SÅ jeg får se litt der. Blir vel Gimp til slutt tror jeg.
  Brukte et Mamut program privat også til enkle regnskap – men fant et gratis på nettet som også var meget lett å bruke. Det er jeg meget godt fornøyd med.

  Er litt forundret på at de ikke kjører mer Linux på skoler. På universitetet var det liksom et krav at man hadde windows på laptoppen med internet explorer for at alt skulle virke. Rart at de, med egen it linje ikke klarer å bruke et system som er likegyldig med hvilket operativsystem og nettleser man bruker.

 21. rune sier:

  Jeg tror rett og slett ikke denne skribenten her har rede på dette i det hele tatt, fordi en trenger altså ikke å bruke det han kaller » MS-DOS til å installere. Du burde kanskje undersøke litt mer før du skriver om ting du tror du har rede på.

 22. Kim Redux sier:

  Stemmer i med de fleste her. Har du i det hele tatt prøvd Add/Remove eller Synaptic? At det ikke gjøres på samme måte som i Windows betyr ikke at det er vanskeliger, kun at det er annerledes. Min erfaring med ikkekyndige brukere er at de takler overgang til for eksempel Ubuntu ganske griselett. Det er de litt kyndige som sliter med å kaste fra seg Windows-tankesettet.

  Om du HAR prøvd Synaptic, hva var det du prøvde å installere, som ikke gikk?

 23. Trouble sier:

  «Johan sier:
  – Jeg spiller ikke på pc, men bruker ellers det meste.»

  Det tok mange poster for å komme inn på temaet..
  Den dagen en Linux-distro stiller med støtte til alle nyere spill (dx9 minimum), kommer mye til å skje. Until then, Windows for alle penga.
  Lettvinthet er førstepri, uansett.

 24. Jon sier:

  Fullstendig enig med Kenneth her. Linux vil aldri nå ut til de store massene. Problemet er at det er urskog av ulike distroer, og vanlige brukere ønsker ikke forholde seg til distroer og synaptiks pakkehåndterere og kompliserte kommandolinjer.

  Et eksempel som sier alt: Skal du laste ned VLC media player til windows så er det bare å laste ned og dobbeltklikke. Skal du laste ned til linux så må du for det første vite hvilken distro. Deretter må du lese deg igjennom lange beskrivelser av hva som skal til for å installere, og ender kanskje opp med å skrive inn kommandolinjer som sudo zypper ar http://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/ VLC ..urk!

 25. Simen sier:

  Jon, det finnes en urskog av distroer i Windows også. Home basic, Ultimate, Starter etc. etc. De fleste hjemmebrukere velger ikke OS, det kommer preinstallert.

 26. JB sier:

  Skal du installere noe på windows:
  1. Google/søke
  2. Laste ned
  3. Sjekke nedlastet program med antivirus
  4. Dobbeltklikke og installere

  Linux (ale større distroer):
  1. Søke i pakkehåndterer
  2. Dobbeltkikke og installere

  På Linux har du også fordelen av at pakkehåndterer vil holde alle programmer kontinuerlig oppdatert. På windows må vært program utenfor selve windows vedlikeholde hves for seg

  Problemet med Linux er:
  1. Følger ikke med forhåndsinstallert
  2. Uvant
  3. Enkelte programmer som ikke finnes (f.eks lite spill)
  4. Enkelte kompatibilitetsproblemer med en ellers windowssentrert verden

  Personlig bruker jeg ikke Windows mye av politiske grunner. Microsoft har en lang historie med å spolere samarbeid og kompatibilitet i dataverdenen. Dette for å sikre sin posisjon ved å gjøre det vanskelig å velge alternativer. De har også en lang historie med å presse maskinvareforhandlere til å godta avtaler som gjør det ulønnsomt for dem å ikke selge Windows med alle maskiner. Og diverse annet.

  Jeg har brukt Linux i mange år, og det er overlegent windows når det gjelder sikkerhet, fleksibilitet, oversikt og kontroll over systemet. Windows føles alltid klaustrofobisk trangt å jobbe i når man jobber med flere ting samtidig, og duger etter min mening kun til å gjøre en ting av gangen. For eksempel spill.

 27. Thomas sier:

  «Et eksempel som sier alt: Skal du laste ned VLC media player til windows så er det bare å laste ned og dobbeltklikke. Skal du laste ned til linux så må du for det første vite hvilken distro. Deretter må du lese deg igjennom lange beskrivelser av hva som skal til for å installere, og ender kanskje opp med å skrive inn kommandolinjer som sudo zypper ar http://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/ VLC ..urk!»

  Dette er feil. Om du har Ubuntu kan du gjøre to ting:

  1. Du kan gå inn på Add/Remove programs og søke etter VLC Media Player
  2. Du kan gå inn i terminalen og skrive «sudo apt-get install vlc»

  Om du har et obskurt OS uten et særlig godt pakkesystem må du gjøre slikt som du beskriver.

 28. Morten sier:

  Nå har jeg vært windows bruker siden 3.1 og nå i vinter fikk jeg nok av at min laptop bruker mye ressurser på sidebar og antivirus ++. Jeg har vært med på alle oppdateringene, 95,98,me,2000, xp, vista, win 7.
  Windows er enkelt å bruke men du må vitelitt hva du driver med ellers vil maskinene bli totalt sirup.
  jobbet tidligere med support og reperasjon av maskiner, nå er jeg heller selger å koser meg med tiden jeg bruker på nettet.

  nei jeg har kjøpt meg mac og elsker den.. starter raskere, pr idag sikrerer enkelt og utrolig lett å gjøre personlig.

  Windows never again!

 29. Ørjan sier:

  Jon.
  Eksemplet sier bare en ting, og det er at du ikke har snøring på hva du snakker om.

  Man trenger ikke forholde seg til distroer eller kommandolinje.

  Eneste man trenger er å forholde seg til er legg til/fjern programmer. Så går resten automatisk. Ikke trenger man besøke noe nettside, ei heller finne ut hvordan man laster ned. Ikke trenger man å trykke next next og avslå å installere nok en toolbar. Og sist, men ikke minst. Man trenger ikke å gå gjennom samme prosess hver gang det kommer en oppdatering av programvaren. Det gjøre automatisk.

  Dersom du mener at Windowsmetoden er lettere enn å bruke en pakkehåndterer. Da har du enten ikke prøvd en pakkehåndterer eller så er du en Windows fanboy som nekter å åpne øynene for noe annet.

  Johan:
  Linux distroer har støtte for spill. Problemet er at spillprodusentene ikke lager utgaver på linux. DX er Microsofts sitt system, så det vil selvsagt aldri bli tilgjengelig til linux. MS ser ikke interessert i den konkurransen.

 30. Koppe sier:

  Trouble skrev:
  > Det tok mange poster for å komme inn på temaet..
  > Den dagen en Linux-distro stiller med støtte til alle nyere spill (…)

  Jeg er helt enig med Trouble i at her kom vi til «kjernen av problemet», skjønt jeg ikke er enig i hans konklusjon… Det folk flest ønsker av PCene sine, er at den skal virke som et spill-konsoll. Men man *trenger faktisk ikke* en PC som kan gjøre alt under solen hvis alt man skal er å spille spill, et spill-konsoll holder lenge. Å kjøpe en topp PC for å spille spill, blir som å kjøpe den nyeste komfyren fordi man ønsker å riste brød… istedet for å ganske enkelt kjøpe en brødrister.

  Forlater vi istedet det som *burde være* spill-konsollenes domene og går over til å kjøre seriøse applikasjoner, forsvinner straks mesteparten av Windows sine fordeler. For de aller, aller fleste typer applikasjoner, finnes det minst like bra Linux-løsninger… At noen av disse «gjør ting på en annen måte» eller «ikke kan brukes med filene vi bruker», er egentlig ikke et argument mot å bytte.

  Ja, på noen områder — f.eks lydredigering — kommer kanskje Linux til kort. Men ser vi bort fra spill, er hva folk flest bruker PCene sine til; web-surfing, lese epost, skrive ett og annet dokument, kanskje et regneark, og kanskje en enkel database… og alt dette klarer Linux like bra. Har man spesielle behov — eller *må* kjøre et spesielt program; velger man selvsagt OS — og datamaskin — deretter… men det er noe de aller aller fleste databrukere ikke trenger å bekymre seg over, hva *de* gjør kan man gjøre like bra under Windows, Mac eller Linux.

 31. Krister sier:

  Er einig med konsensus i kommentarane her… Skribent bør sjekka fakta fyrst. Greitt at du forklarar _dine_ erfaringar med linux, men gjer det klart at det er _dine_ subjektive meiningar (som eg i dette tilfellet ikkje kan sjå har røter i røynda).

  «siden jeg har mer enn normal interesse for data, har jeg selvsagt prøvd så og si alle Linux distroer der ute»
  -Dette er langt frå sjølvsagt! Dessutan, veit du kor mange linux-distribusjonar det finst? Ikkje eg heller. Eg veit det finst hundrevis, hadde ikkje vore overraska om det finst tusenvis. Så du tar litt hardt i her.

  MS-Dos-tida er heldigvis forbi òg for min del. UNIX-shell derimot er ein drøym! Dette har og Microsoft innsett no, og har byrja satsinga på kommandoline igjen, som nemnt over…

  Ein går ikkje tilbake til MS-Dos dersom ein vel Linux! Sorry, men her viser du ignoranse og mangel på teknisk innsikt.

  Eg vil tilrå den jamne brukar som berre vil gjera «de standard tingene som den er beregnet for» som å lesa e-post, surfa på nettet, skriva tekster, høyra på musikk, redigera bilete, sjå film, laga rekneark, presentasjonar, lasta ned torrentar, senda lynmeldinger, bruka vevkamera, spela småspill (t.d. minesveiper, kabal osb.) osb å prøva ubuntu linux. Det finst preinstallerte program for alle desse «standard tingene». Enklare finst ikkje…

  @Jon: Skal du installera VLC til dømes;
  Vel «Program» -> «Legg til Fjern» skriv VLC, trykk «søk» og installer.
  Vanskeleg?

  Eg vil og tilrå avanserte brukarar, hackerar (nei ikkje crackerar), geeks og andre nysgjerrige datakyndige til å gje det eit forsøk (om de ikkje allereie har det).

  Men eg vil ikkje tilrå det til såkalla power windows-brukarar (som kan orientera seg veldig godt i windows og kan dei fleste tastatursnarvegane på rams, men som ikkje har ein djupare forståing av datateknologi) med mindre ein er innstilt på forandring. Linux er ikkje eit gratis windows!

  Det at linux ikkje har like mykje malware, spyware og virus som windows, har lite med marknadsandel å gjera… Linux er rett og slett eit sikrare system, basert på andre (og i mine augne betre!) prinsipp enn windows. Strukturen gjer meir meining logisk sett og programmatisk sett.

  Ikkje misforstå meg. Linux er ikkje perfekt, men windows sine sikkerheitshol er fleire og meir kritiske, enn dei i linux. I dei mest utbredte distribusjonane av linux vert desse tetta relativt fort av di det er så mange som har tilgang til kjeldekoden. Når fleire personar har moglegheit til å forbetra eit produkt dei bruker, så vil dei arbeida saman for at det produktet skal verta best mogleg.

  Eg er veldig glad for at eg byta operativsystem og kjem nok ikkje til å byta attende. Eg får min dose windows når eg vert bedt om å ordna opp i PC-en til vener og familie som av ein eller anna grunn ikkje vil eller kan oppgradera til linux.

  Det einaste som er dumt er mangel på kompatibilitet med programvare frå store kommersielle aktørar. Tenkjer då typisk på Photoshop, diverse spel, Band-in-a-box ++
  Heldigvis så har ein GIMP. Ikkje fullt så bra som Photoshop, men meir enn nok til amatør-/skulebruk.
  Heldigvis finst det masse bra gratis spel til linux. Nokre kommersielle òg, men ikkje dei aller største titlane.
  Heldigvis så har ein Wine til Band-in-a-box og andre windowsapplikasjonar. Wine er eit program som simulerer eit windowsmiljø slik at ein kan installera windowsprogram. Fungerer ikkje like godt som i eit faktisk windowsmiljø, sidan det er eit program som er «reverse-engineered», men mange program (og ikkje minst spel!!!) køyrer feilfritt med wine.

  Til sist, ja, eg vil medgje at vg har ein tendens til å laga spektakulære overskrifter… Eg leiter etter ei seriøs nettavis som driv skikkeleg journalistikk (Ikkje dette sensasjons-/kjendistullet). Nokon forslag?

 32. Jaw sier:

  Jeg er fast linuxbruker og har vært det i mange år. Jeg installerer linux til mange (tidligere) windowsbrukere, disse sier selv at de kommer inn i det nye systemet etter kort tid.
  Jeg har ikke planer om å argumentere for linux. Dette er det på tide at brukere finner ut av selv. Men kan si såpass at jeg driver som selvstendig næringsdrivende (nettløsninger/programmvare) og i den forbindelse har jeg ungått fullstendig windows. Hvorfor? -trenger det ikke. Linux dekker inn alle mine behov, som jeg antar ligger over snittet for en gjennomsnittsbruker.

  Det var en som savnet støtte for lyd og video i messenger for linux. I så fall kan jeg anbefale aMsn.

  Det blir stadig flere som får øynene opp for frie programmer. Dette er nok starten på slutten for de store kommersielle OS’ene. Bare vent og se 🙂

 33. Jaw sier:

  Her er en liten sak. Har ingen intensjoner om å kaste bensin på bålet (?) 🙂
  http://www.w3counter.com/globalstats.php

 34. Her har jo linux en andel på 2.16%. Det er jo kanskje et bevis på at de fortsatt øker sin andel. Microsoft har her en total andel på 88.71%

  Tror nok at Linux har blitt mer aktuelt nå i den økonomiske krisen vi er i, siden det fort blir fristende å satse på gratis programvare i forhold til Microsoft sine produkter.
  Men, man må selvsagt også ta med kostnaden med å lære opp folk på Linux om man velger å bytte over, så på kort sikt går vel «vinninga opp i spinninga», men på lengre sikt, så kan man nok spare noen kroner.

 35. Jaw sier:

  Til hjelp med GNU/Linux finnes det i dag mange wikier. Alle distroer med respekt for seg selv har egen wiki.
  Problemet her er nok at brukerene må bruke google til mye søking. Jeg ser på meg selv som en tung/erfaren bruker av GNU/Linux og er kanskje litt blind i denne sammenhengen. Vi er en gjeng som bygger et community for å samle diverse wikier, pluss communityets egen brukerdrevne punkt-for-punkt bruksanvisning (ala wiki) Dette kan gjøre det lettere å konvertere til linux.
  Ta *buntu distroene som et eksempel. Disse er i mine øyne fullt på høyde med MS. Litt mere styr er det kanskje å sette opp, med dette vanligvis ikke noe problem.

  «Tror nok at Linux har blitt mer aktuelt nå i den økonomiske krisen vi er i, siden det fort blir fristende å satse på gratis programvare i forhold til Microsoft sine produkter»

  Tror nok ikke det har noe med finanskrisa og gjøre, heller det at man innser at kvalitet ikke nødvendigvis henger sammen med pris. Egne erfaringer tilsier at GNU/Linux er vel så stabilt som windows. Mac har jeg ingen erfaring med, det har jeg heller ikke behov for. Er nok av de som setter åpen kildekode høyt.

  Ang. stabilitet.
  Har en maskin med ubuntu 6.06 (dapper LTS) Denne distroen kom ut juni 2006, altså snart 3 år siden. Denne har det ikke vært noe problemer med. Om dette hadde vært Win xp. Hvor mange ganger hadde maskinen vært reinstallert frem til i dag? (virus, trojaner, registerfeil….) Dapperen er fortsatt nesten i daglig bruk, den kommer ikke til å bli oppgitt trass manglende støtte for oppdateringer.

  Jeg har nok også testet de fleste distroer, og på grunn av min fartstid ser jeg forbedringer for hver release. Det siste året har fokuset vært på stabilitet. Dette gjelder stort sett alle det store distroene.

  Vil ønske alle nye brukere av GNU/Linux velkommen til «den frie verden». Kan anbefale nybegynnere å starte med Ubuntu, Mint eller Mandriva.

 36. Kai A. Stensson sier:

  Eneste grunnen til at jeg ikke har skiftet ut alle windows maskinene mine med FreeBSD (eller Linux da) Eller en annen morsom unix som skulle virke interessant i øyeblikket. Er ene og alene pga. SPILL

  Jeg kan få alt jeg trenger til å fungere i unix. Og da både raskere og mer stabilt. Jeg har da mer frihet, og slipper også å plages at overbloat’a antivirus programmer.

  Men… Så lenge de Game Console designerne ennå ikke har forstått at de må legge inn skikkelig mus og keyboard støtte i produktene sine. Så blir jeg nødt til å holde ut med det ene mareritt OS’et etter det andre som microsoft mer eller mindre tvinger på oss.

  Joda. er jo en del spill som fungerer i linux. Men Så lenge 90% ikke gjør det. Blir jeg nødt til å stange hodet i vegget, og skrike i smerte hver gang jeg sitter å lobotomiserer(tweaker) Det nyeste M$ OS’et, som selvfølgelig da har blitt en Requirement for å kunne spille de nyeste spillene. Slik at det iallefall blir overlev bart å bruke.

 37. Jaw sier:

  @Kai A. Stensson:
  Litt enig med deg der, men så lenge folk flest ikke bruker frieløsninger for alt det er verdt blir det slik.

  Etter hvert som flere og flere går over til GNU/Linux, kommer støtte for spill (?) etter som en naturlig del. Dette finnes det et utall eksempel på.

  Nå ryktes det jo også at mysql skal lukke kildekoden, men denne har vært åpen såpass lenge at det ikke utgjør noen problemer. Finnes allerede mange ‘forks’ pr. idag.

  «the future is open»

 38.