Hellas 2006

Våren 2006 fikk jeg tid til en kort tur til Hellas. Reiste til Athen, og derfra tok jeg flere turer rundt til historiske steder i Hellas. Jeg fikk sett mye på de 8 dagene jeg fikk vært der, men skulle ønske jeg hadde hatt tid til å være der i to uker, kanskje lengre. Tok utrolig mange bilder, og noen av dem finner du på mitt-fotoalbum.com. Du kan også trykke på dagen for å komme rett til bildene som ble tatt den dagen.

Du kan trykke p̴ dagen (eks Torsdag РDag 1) for ̴ komme til fotoalbummet og se bildene fra denne dagen.

Torsdag – Dag 1

Ankomst til Athen

Kl 09.00: Da sitter jeg på flyplassen i Amsterdam og venter på boarding på flyet til Athen. Flyturen fra Torp gikk unna på ca en time, vi hadde god medvind. Solen skinner her i nederland, men det var nokså kaldt ute. Heldigvis ser det ut som om at det ikke blir noen forsinkelser herfra. Går alt etter planen lander jeg klokken 14.30 lokal tid i Athen.

KL 15.40: Har kommet til Athen og turen ned gikk uten problemer. solen skinte helt frem til jeg skulle gå ut av hotellet og da begynte det å pøs regne med torden byger. Men nå ser det ut til at det letter, så da skal jeg prøve å gå opp til Akropolis. Hotellet er helt greit og ligger bra til, bare en kort gå tur opp til Akropolis. Ikke mye trafikk heller, så nokså stille og rolig strøk. Internett linjen er ikke den beste, så jeg får se når jeg får lastet opp noen bilder. Først må jeg jo ta dem også.

KL 20.30: Da har jeg fått vært på min første gå tur rundt hotellet og opp til Akropolis. Men kom ikke helt opp til tempelet siden det stenger klokken tre hver dag.Men fikk tatt noen fine bilder rundt Akropolis, og så fant jeg en klippe med en utrolig utsikt utover deler av Athen. Spiste også en god gresk middag, men siden jeg bor så nær en av de største turist stedene i byen, koster det nok litt mer en vanlig. To retters middag + ett glass vin + brus + flaske vann kom på 22 euro = ca 160 kroner. Men uansett ikke så dyrt i forhold til hjemme. Nå skal jeg snart i seng, har vært oppe siden halv fire i morges, og skal opp klokken seks i morgen.

Fredag – Dag 2

Tur til Saronic øyene.

Sto opp tidlig i dag for bussen gikk klokken halv åtte. Turen gikk så ned til havnen der vi gikk om bord på båten vår.
Det så ut som om at det skulle begynne å regne da vi dro, for det var mørke skyer overalt. Men utover morgen lettet skyene, og det ble bare fine været.
Området vi besøkte består av ni øyer, men vi var kun innom tre av dem; Hydra, Poros og Aegina.

Hydra har en klippe landsby som var utrolig vakker å se på. Bratte skråninger fylt med fargerike hus. Når vi sier at Larvik er en bakke by, har vi ikke vært her, for de hadde ledd av våre bakker.
Nå er neppe Hydra plaget av store mengder snø noen gang, så de har ikke de samme problemene, men likevel, bratt var det.

Her ble vi møtt av så å si hele byen. Barne og ungdomskorpset spilte og marsjerte foran båten, og ordføreren holdt tale og ønsket oss velkommen. Her slår de på stortromma når de får besøk. Men så tjener de nok en krone eller to på oss turister, for du kan ikke gå en meter uten at en selger prøver å prakke på deg et eller annet.
Og her lærte jeg at man egentlig ikke trenger å prute en gang, så lenge du egentlig ikke vil ha det de selger. Da synker prisen raskere enn ett blylodd. Men om du skulle være interessert i noe, og være så dum at du viser dette, da kan du ikke prute en cent (en euro = 100 cent ).

Euroene flyr i alle fall fort her nede. Brukt ca 120 euro siden i går, men noe av dette gikk til ekstra tur i dag.
For en annen lur ting de har funnet på er å selge deg en tur, men så selger de små turer i selve turen. To av øyene måtte vi se selv, men den tredje kunne vi få guida tur opp til ett av de eldste templene i Hellas. Men det kostet 24 Euro. Og så måtte vi jo smake på den lokale isen, og det kostet nye 3 euro. Og så måtte vi besøke en kjempe kirke, og der måtte vi ut med noen euro….så da flyr pengene.

På den andre øya vi kom til: Poros gikk vi opp til nok et kloster med en sinnsyk fin utsikt. Her kan ikke ord beskrive hvor fint det var. Og været var nå med oss, så solen skinte og det var ikke noe som ødela for utsikten.

På den tredje øya: Aegina, som er en av de største øyene med 15.000 innbyggere (og 400 kirker) fikk jeg endelig nærkontakt med ett gammelt tempel. Så fikk tatt noen finer bilder derfra. Og utsikten fra toppen der templet lå var helt utrolig. Igjen var det kjempe vær, så det var vært de 24 euroene.

Så var det tilbake i buss og så båt igjen i nesten to timer. Det ble en lang dag, men vært alle pengene og tiden, for slike utsikter får man ikke se ofte.

Nå er det snart sengen, og så har jeg ”fri” i morgen. Da er det nasjonal dag her nede, så jeg får se om ikke jeg får med meg en parade eller to. Og så er planen å besøke Akropolis og andre kjente steder, hvis det er oppe og været er fint.
Men er det som 17.mai i Norge er vel alt stengt. Så kanskje jeg ikke får gjort noe annet enn å se på parader osv, hvis jeg finner dem.

Lørdag – Dag 3

Nasjonal dag med stor militær parade.

I dag var det nasjonal dag i Hellas og de feiret at de slo Tyrkerne en gang på 1800 tallet. Noen likheter med 17. mai var det, men ikke så mange. Mens vi lar barna gå i tog og være midtpunktet, velger grekerne og la militæret være i midtpunktet. Så derfor trommer de sammen til en gedigen militær parade her i Athen. Og jeg tar neppe ikke helt feil om så å si alle tjenestedyktige soldater og kjøretøyer stilte til paraden i dag. For den tok nesten tre timer fra start til slutt.

Bakdelen med denne dagen er at alle kjente turist steder er stengt. Så jeg fikk heller ikke i dag besøkt noen av de gamle historiske stedene. Men fikk med meg hele paraden fra en kjempe fin plass, og så har jeg gått litt rundt i gatene og kikket.

I dag spiste jeg middag på en liten, men koselig restaurant rett nedenfor Akropolis i skråningen under. Mens det krydde av turister bare noen få meter nedenfor, var gatene jeg fant nokså stille og kun en og annen turist gikk forbi. Ellers var dette mer for lokale virket det som. Men god mat var det, og med tre retters middag + en halv flaske rødvin + en stor flaske vann, kom regningen på 33 euro = ca 250 kroner. Og det var det verdt, for maten var kjempe god og det var rikelig med mat.

Nå blir det ikke så mye annet enn å slappe av på hotellet. I morgen skal jeg på guida tur rundt i Athen, og regner med å få besøkt de stedene jeg har hatt lyst på å besøke siden torsdag. Får bare håpe været holder seg, for det er kjipt om det regner når jeg endelig får besøkt Akropolis osv.

Mandagen reiser jeg på en tre dagers tur og skal sove på to ulike hoteller. Er usikker på om jeg får oppdatert sidene på den turen, for jeg vet ikke om de har internett tilgang på de hotellene jeg skal ligge på.

Dag 5 – Mandag

Tur til Corint Kanalen, gammelt amfi teater, Mycene og gravkammer.

Det ble en lang tur i dag, fra vi dro til vi kom til hotellet jeg sover på i natt, brukte vi totalt 12 timer. Corint kanalen var fin, men ikke noe utrolig. Men vi var der bare 30 minutter. Så kjørte vi i noen timer før vi kom ett av det mest bevarte amfi teaterene fra oldtiden som fortsatt er i bruk og kan ha 14.000 tilskuere. Sist og ikke minst kom vi til Mycene (sikkert feil skrevet). På toppen av en klippe ligger en gammel festning fra oldtiden. Og fra toppen var det en sinnsyk utsikt utover en av Hellas mest frodige daler. Solen skinte og det var nesten ikke noe skyer, så du kunne se mange ti talls kilometer. Det fikk jeg se etterpå, da vi skulle kjøre over de fjellene vi så i horisonten fra festningen. For det tok flere timer på ganske bra veier bare å komme til starten av fjellene.

Vi ankom Olympia ved halv åtte tiden på kvelden, altså etter tolv timer på farten, med tre korte stopp. Eller vi fikk over en time i Mycene da. OG det var verdt hele turen bare den opplevelsen der.

Etter middag, greide jeg å finne en pc med internett, og prøver nå å laste opp bildene fra i dag. Hadde ikke tid til å se så nøye på dem, for jeg må snart i seng, så jeg oppdaterer sidene når jeg kommer hjem med de beste bildene.

I morgen er er det Olympia, det opprinnelige stedet der OL startet for tusener av år siden som står på planen. Så skal vi videre til Delphi, men det blir ikke før på onsdag vi får se selve den historiske delen av Delphi.

Dag 6 – Tirsdag

Gamle Olympia – fødestedet til olympiaden.

Etter en god frokost og en utrolig fint soloppgang over gamle Olympia, ble vi kjørt ned til museet, som bare var 500 meter fra hotellet. Der var det stilt ut utrolig mye som var gravd frem ut i fra ruinene av Olympia. Stedet ble ødelagt av jordskjelv, oversvømt av vann og begravd under sand i lang tid, før det ble oppdaget på 1800 tallet, som så mye annet i Hellas.

Området var fint, men i motsetning til mange av de andre stedene var dette ett flatt område,i en skog, så det var vanskelig å få tatt noen bra oversiktsbilder. Så det ble mest den historiske delen, tanken på å stå i ruinene der OL ble startet for ca 2500 år siden. Vinnerne fikk hver sin statue i marmor eller annen sten, og de som ble tatt i juks fikk inngravert navnet sitt på stener i en del av området til spott og spe for resten av landet.

Vi var på området i noen timer før vi spiste lunch, og startet turen til Delphi, som gikk over noen høye fjell, store daler osv. Utsikten var helt utrolig, og klimaet varierte fra frodige daler, til snø på de høyeste fjell toppene.

Da vi kom frem til Delphi, rakk vi en kjapp tur innom ett av de arkeologiske stedene, som faktisk ikke var stengt, som så mange andre av stedene.

Hotellet i Delphi var nokså gammel og slitt, og servicen under middagen var preget av stress og lite kundevennlighet. Men vi fikk mat, og jeg kom meg i seng til grei tid.

Dag 7 – Onsdag

Delphi

Delphi er en liten landsby som ligger i en fjellside, 700-800 meter over havet. Nedenfor er det en frodig dal med ca 2 millioner oliventrær og en liten landsby med en havn, som var havnen til Delphi.

Langt oppe i fjellsidene ligger ruinene av flere templer, der blant annet orakelet var. Dette var kvinner som tygde blader fra ett spesielt tre, samtidig som de brant røkelse og annet. PÃ¥ denne mÃ¥ten havnet hun i en slags transe, og sa aldri hele setninger. Det var en gruppe av prester som skrev ned det orakelet sa, og sÃ¥ laget «svaret». Det ble aldri startet en krig eller gjort noe annet som kunne pÃ¥virke grekerne før oraklet var spurt.

Men siden de alltid ga tvetydige svar, og siden det var prestene som stokket om på ordene, var det vel 50/50 sjanse for om det var riktig eller ikke. Om ikke mindre.

På området høyt oppe i fjellsiden ligger det også ett teater og ett stadium, med bane. Ganske imponerende med tanke på at dette er ett område som det fortsatt er vanskelig å gå i, og da er det tilrettelagt turister. Det må ha vært litt av en jobb å frakte all den steinen opp.

I tillegg til besøk pÃ¥ de arkeologiske stedene og museet, fikk jeg oppleve solformørkelsen. Hellas var ett av de beste stedene man kunne observere solformørkelsen, med unntak av Tyrkia og Kypros. Det ble jo ikke totalt mørkt, men lyste ble «dimmet» og jeg mÃ¥tte ta av meg solbrillene. slik var det vel i ca en halv time. Ganske merkelig, og temperaturen falt noe.

En i gruppen hadde med seg en CD plate og vi kunne se på solen direkte ved å se gjennom den, og det var utrolig å se på.

Synd jeg ikke gjorde som andre, Ã¥ prøvde Ã¥ ta bilder av det gjennom, CD platen. Og nÃ¥ er det 80 Ã¥r til neste gang…..

Etter lunch, ble jeg fraktet til hotellet, der jeg måtte vente på bussen som skulle ta meg tilbake til Athen, mens de andre dro videre. Synd jeg ikke hadde en dag ekstra for det var kjipt å dra tilbake. Og bussturen tok ca 4 -5 timer totalt med stopp.