Svineinfluensa Рn̴ H1N1 A, Hvor farlig egentlig?

1241169061791_690 Foto: AFP

Hvor farlig er egentlig dette viruset? Vi har nå lest og fått nyheter om dette viruset i et par uker, og hver dag leser vi om hvor mye farligere det har blitt, samtidig som WHO øker trussel nivået opp til nivå 5, som er det nest høyeste nivået før en Pandemi.

Fortsatt er de eneste bekreftede dødsfallene i Mexico der det nå er bekreftet 381 pasienter med viruset. Der har de nå sett at viruset ikke er så aggressivt likevel, og har mindre dødelighet enn de 70% fugleinfluensaen har. Og det er jo gode nyheter.

Jeg tror at en av hovedgrunnene til at alle dødsfallene er i Mexico til nå, skyldes blant annet at den vanlige mannen i gaten i Mexico oppsøker ikke legen når han har sår hals og føler seg litt dårlig. Fattigdommen er stor, og helsevesen er ikke noe som da blir prioritert. De har heller ikke de samme sykeordningene som oss, og om de først er så heldige å ha en jobb, blir de ikke hjemme med rennende nese og sår hals og litt feber.

Derfor går de med smitten mye lengre enn oss i vesten ville ha gjort, og da særlig Norge. I tillegg er nok den generelle helsesituasjonen noe dårligere for den gjennomsnittlige personen i Mexico, noe som igjen kan føre til at immunforsvaret er svakere enn hos andre. Er usikker på hva som blir gitt av vanlige vaksiner osv under oppveksten, men dette kan også ha noe å si. Tror nok ikke det er uten grunn at kun folk i Mexico dør av dette viruset.

Ellers blir det jo bekreftet nye tilfeller av folk som er smittet over hele verden, nå senest i Danmark her om kring. Om viruset hadde vært så dødelig og så farlig som det først var snakk om, hvorfor gjøres ikke mer?

I prinsippet kunne man innført reiseforbud i hele verden. Stopp i all flytrafikk, båter, tog, biler og buss. Kun reise internt i sine egne land. Selvsagt hadde man da fått kontroll på viruset, og smitten hadde ikke kunne komme seg over landegrensene.

Men dette er selvsagt utopia, for etter kort tid hadde hele verdensøkonomien stoppet opp og vi hadde fått en økonomisk krise som ville fått høsten finanskrise til å virke ubetydelig. WHO estimerte at ca 150 millioner ville dø av Svineinfluensaen ved en verdensomfattende pandemi, men om hele verdensøkonomien hadde stoppet opp og gått skikkelig på trynet, ville nok konsekvensene blitt enda større på sikt.

Derfor har nok noen kloke hoder regnet på dette, og funnet ut at reiseforbud for å stoppe ett slik virus ikke har noe for seg.

Det skremmende er selvsagt, hva vil skje den dagen vi får et virus som f.eks Ebola eller lignende som sprer seg fra menneske til menneske som en vanlig infulensa. Da ender vi fort opp der så mange filmer fra Hollywood viser, en så og si total utryddelse av jorden. For Svineinfluensaen har vist oss at verden er villig til å la slike virus spre seg i stedenfor å stoppe det helt.

Og vaksiner tar opptil flere måneder å lage, og på den tiden rekker en del mennesker å dø av super farlige virus med høy dødelighet.

Håper at verden tar dette som en ny vekker, og utarbeider enda bedre planer for hvordan de skal håndtere slike situasjoner i fremtiden. Og så satser vi på at faren denne gangen snart er over.

h1n1aa  Foto AFP
. - . - . - . - . - . -