Romania – Bucuresti 2014

I år la FO Vestfold sitt styreseminar i Romania, Bucuresti for å være nøyaktige.

Vi reiste fra Torp lørdag 1.mars ved 21.30 tiden, og kom ned til Romania tre timer senere. Vi bodde på City Hotel Bucharest som var et lavbudsjett hotell, ikke alt for langt unna sentrum. Så fort jeg fikk ordnet det slik at jeg brukte to madrasser med en dyne mellom i sengen, så var ikke sengen så ille. Rommet var helt greit, badet det samme.

På søndagen startet vi med frokost klokken 0900, så vi fikk ikke mange timene med søvn for å si det slik. Så startet møtevirksomheten klokken ti. Vi hadde en nokså greit konferanserom på hotellet. Til lunch fikk vi rikelig med mat, i tillegg fikk alle et halv brød hver, for det er de tydeligvis veldig glad i nede i Romania. Og sånn ble det til middag også, et halvt brød per person, i tillegg til alt det andre.

Som et lite avbrekk i møtene på søndag tok vi taxi til et museum ikke så langt unna. Et museum som viste byggeskikker i Romania de siste hundre årene. Men vi fikk ikke lov til å se inne i bygningene, og det regnet og blåste surt, så jeg droppet turen og tok taxi tilbake til hotellet.

2014-03-03 14.46.55 2014-03-03 14.08.43

På mandagen begynte vi møtevirksomheten klokken 0900 og fortsatte frem til 2 tiden. Da dro vi ned til sentrum, og fant en ganske så fin restaurant. Der fikk jeg endelig tak i noe skikkelig lokal mat, og ikke bare standard internasjonal mat som vi hadde fått frem til da. En hovedrett ligger på ca 50 norske kroner, 24 LEI. Sammen med en forrett så er det nok mat egentlig, men så er det jo lagt opp til at du skal ha MYE brød vedsiden av. For de som lurer har jeg her bestilt fylte vinblader med kjøttdeig. Utrolig smakfullt og godt.

Da møtet var over etter økt2 dro vi igjen ned til gamlebyen og til en ganske så fin restaurant. Og nok en gang fikk vi en skikkelig god matopplevelse, der jeg igjen kjørte på lokale rumenske retter.

2014-03-03 20.35.41

Reisefølget mitt.

2014-03-03 21.39.30

Kveldens dessert: Smultring, med søt ost, rømme og syltetøy. Utrolig god.

Siden vi hadde jobbet ekstra mange timer både på søndag og mandag, så fikk vi hele tirsdagen fri. Jeg spiste frokost sammen med de andre, men gikk å la meg noen timer igjen, siden jeg hadde planlagt en tur til Ceaușescu palass (nå The Parliament Palace). Alle de 9 andre skulle shoppe, men det har jeg ingen interesse av, så det var denne turen jeg skulle på. Kom til palasset ved kvart over tolvtiden, og da var det fult av mennesker der. Men det viste seg fort at det var rumenere på tur, og da de kom seg avgårde inn i palasset var det bare to tyske studenter + meg på den engelsk guidet turen. Så vi fikk all oppmerksomhet, og kunne tusle rundt i et av verdens største bygg, i en gruppe på totalt fire. Vi følte oss ganske så små i ganger på 140 meter, og rom på over 2000 kvadratmeter.

Img_2616

 

Palasset sett bakfra, ser ikke så imponerende ut akkurat der.

 

 

Img_2622

Lyskronen i teatersalen er den største og veier hele 5 tonn. Snakker et par lyspærer da.

Img_2650

Img_2653

Img_2662

Img_2663

Img_2669

Img_2670

Img_2675

Palasset er jo på over 200.000 kvadratmeter, og vi fikk vel omvisning i ca 10-15.000 kvadratmeter av dette. Og den turen tok en time. En ting jeg lært var at rumenere er stolte over dette bygget. Særlig over at alt av materialer brukt i byggingen, som treverk, marmor, krystall, tepper, kunst, osv osv kun kommer fra Romania. Ingen ting ble kjøpt utenfor landet, alt laget av lokale ressurser. Uansett veldig spennende å få se dette bygget som jeg har lest og hørt om siden jeg var liten.

Eneste var at jeg selvsagt skulle ha hatt med meg bedre kamera, enn Ixus kameraet, for det ble virkelig ikke bra bilder i et bygg som dette.

Etter besøket i palasset tok jeg meg en runde litt rundt i byen, spiste litt lunch og så dro jeg tilbake på hotellet der det var flere andre som ventet. Så klokken fire reiste vi på flyplassen, der vi fort fant ut at flyet var to timer forsinket (ble over tre til slutt). Så vi fikk veldig god tid for å si det slik.

Men vi kom oss hjem til slutt.